باکتریهای دریایی منبعی چندوجهی در سلامت، کشاورزی و صنایع نوین باکتریهای دریایی طیفی گسترده ای از گونهها را در برمیگیرند که نقشهای کلیدی در چرخههای زیستی اقیانوسها ایفا میکنند 1404/8/30 (15) (0) باکتریهای دریایی منبعی چندوجهی در سلامت، کشاورزی و صنایع نوین به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر مطالعات با تمرکز بر باکتریهای دریایی نشان میدهد که این میکروارگانیسمها طیفی گسترده ای از گونهها را در برمیگیرند و نقشهای کلیدی در چرخههای زیستی اقیانوسها ایفا میکنند. این مطلب را زهرا یعقوب زاده عضو هیئت علمی و سرپرست بخش بیوتکنولوژی پژوهشکده در نشست تخصصی« بیوتکنولوژی و کاربرد آن در آبزی پروری» که روز سه شنبه 27 آبان ماه در سالن جلسات ساختمان شماره 2 جهاد استان مازندران برگزار شد، عنوان کرد. یعقوب زاده گفت: از تثبیت نیتروژن تا تولید آنزیمها و آنتیبیوتیکهای نوین، میکروب های دریایی پتانسیل تبدیل منابع طبیعی به داروها، بیوسورفکتانتها، بیوپلیمرها و ترکیبات ضدسرطانی را دارد. کاربردهای پژوهشی و صنعتی آنها در حوزههای پزشکی، کشاورزی، صنایع غذایی و محیط زیست رو به گسترش است. تنوع زیستی باکتریهای دریایی از ساحل تا اعماق اقیانوس گسترده است و هر گروه نقش خاصی در چرخههای زیستی دارد. برخی در تثبیت نیتروژن و تجزیه ترکیبات آلی تخصص دارند، در حالی که برخی دیگر به تولید آنتیبیوتیکها و آنزیمهای نوین میپردازد و برخی دیگر منبعی برای داروهای ضدسرطان و ضدویروسی محسوب میشوند. وی در صحبتهای خود به چندین دستاورد تحقیقاتی تولید شده در پژوهشکده نظیر: استخراج آستاگزانتین و فیکوسیانین از میکروجلبکها، استخراج پپتید های زیست فعال از خیاردریایی و پوست ماهی قزل آلا و کودهای آمینواسید حاصل هیدرولیز زائدات آبزیان اشاره کرد و ادامه داد: کشاورزی پایدار و تولید کودهای زیستی به کمک سیانوباکتریها و اکتینو باکترها با قابلیت تثبیت نیتروژن، تولید متابولیتهای محرک رشد گیاه و کنترل زیستی پاتوژنها امکانپذیر است. یعقوب زاده با اشاره به چالشهای کشت برخی باکتریهای دریایی در شرایط آزمایشگاهی گفت: فرایندهای استخراج و کشت صنعتی نیاز به فناوریهای نوین مانند بیورآکتورهای تنظیمشده و کشت همزیستی دارد اما با توجه به چشمانداز این فناوری در بازار جهانی، زیستفناوری دریایی با رشد چشمگیری روبرو شده است.