به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، به مناسبت روز ملی دریای خزر نشست تخصصی« گذشته، حال و آینده دریای خزر، آینده پژوهی» بصورت مجازی و با 5 سخنرانی علمی برگزار شد.
ابن برنامه راس ساعت 9 صبح روز شنبه مورخ 1401/5/22 با سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و تلاوت کلام الله مجید آغاز شد. پس از ارائه مقدمه ای کوتاه در مورد دلیل نامگذاری این روز بنام دریای خزر توسط آقای مهندس تقوی، مسئول روابط عمومی، جناب آقای دکتر نصراله زاده ریاست محترم پژوهشکده  ضمن خیر مقدم به شرکت کنندگان و تبریک روز ملی دریای خزر سخنرانی خود را با عنوان: روند سطح تروفیکی و آلاینده های زیست محیطی دریای خزر ارائه کردند.
ایشان گزارشی از وضعیت  تغذیه گرایی دریای خزر در سالهای اخیر و تاثیر آلاینده های صنعتی، کشاورزی و شهری در تغییر آن و اقدامات انجام شده توسط محققان پژوهشکده در این زمینه بیان کردند و پیشنهادات و راهکارهایی جهت بهبود و متعادل شدن سطح تروفیکی دریای خزر داشتند.
سخنران بعدی آقای دکتر فضلی، رئیس بخش مدیریت و ارزیابی ذخایرپژوهشکده بودند که سخنرانی خود را با عنوان ارزیابی و بازسازی ذخایر دریای خزر ارائه کردند. ایشان عوامل تاثیرگدار کاهش جمعیت آبزیان دریای خزر را صید بی رویه و غیر مجاز، آلودگی رودخانه ها، تخریب محلهای طبیعی تخمریزی ماهیان، ورود شانه دار تغییر اقلیم و افزایش دمای سطح آب دریای خزر بیان داشتند و در سخنان خود به آمار صید ماهیان استخوانی، خاویاری و کیلکا ماهیان را در سالهای اخیر اشاره کردند.
در ادامه جناب آقای دکتر نظری عضو کرسی یونسکو در تجزیه و تحلیل خطر احتمالی مناطق ساحلی، مطالب خود را در خصوص خطرات و احتمال وقوع سونامی در جنوب دریای خزر به استماع شرکت کنندگان رساندند و ار مطالعات انجام شده در لایه های مختلف زمین های ساحلی، بستر دریای خزر و گسلهای شمال ایران از غرب تا شرق این دریا خبر دادند. در این گزارش به نحوه حرکت گسلها طی سالهای گذشته و بوقوع پیوستن زمین لرزه های مکرر که باعث ایجاد پستی و یلندی های امروزی و تغییر اقلیم و مهاجرت ساکنان آن زمان این مناطق شد اشاره گردید.
آقای دکتر عوفی عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور سخنران چهارم این نشست علمی بودند که ضمن اشاره به سند تاریخی کنوانسیون مربوط به وضعیت حقوقی دریای خزر که در تاریخ 12 اوت 2018 به امضای همسایگان دریای خزر رسید و پایه  و اساسی برای اجرای پروژه های بین المللی بزرگ در منطقه خزر خواهد بود، الگوههای مدیریت حفاظتی زیست بوم های ساحلی دریای خزر را نیز شرح دادند. ایشان از پروژه های برنامه ریزی شده در منطقه خزر و جایگاه زیست بوم های ساحلی – دریایی در برنامه های مدیریتی و حفاظتی، تهدیدها و چالشهای زیست بوم ساحلی و مولفه های موثر در تنوع زیست بوم های ساحلی – دریایی سخن گفتند.
آخرین سخنران این مراسم آقای دکتر روحی از اعضای هیئت علمی پژوهشکده ، اکولوژی موجودات زیستی در دریا ی خزر را ارائه دادند.ایشان خلاصه ای از پراکنش و نحوه ورود شانه دار به دریای سیاه و دریای خزر و تاثیرات اکولوژیکی آن بر اکوسیستم این پهنه آبی را در سخنان خود گنجاندند و از فعالیتهای انجام شده توسط محققین پژوهشکده در پروژه معرفی و آداپتاسیون شانه دار Beroe  طی سالهای اخیر گفتند.
در نهایت این نشست علمی که با استقبال خوب علاقمندان روبرو شده بود با پرسش و پاسخ بین شرکت کنندگان و سخنرانان عزیز به پایان رسید.